Pancakes για δύο

1:10 π.μ. alleycraft 0 Comments

Βαλεντίνος έρχεται, καρδούλες παντού βλέπουμε και το δελτίο καιρού μας προετοιμάζει για βροχερό Σαββατοκύριακο. Έτσι κι εμείς σκεφτήκαμε σαν πρόταση να ετοιμάσετε στο έτερον σας ήμισυ ένα ρομαντικό Κυριακάτικο brunch ή πρωινό στο κρεβάτι. 
Αυτή τη συνταγή για τα pancakes την είχα ξεχωρίσει προ διετίας στην εκπομπή Chef στον αέρα όπου την είχε παρουσιάσει η Μαριλού Παντάκη. Ακολουθεί και ο αντίστοιχος σύνδεσμος http://chefonair.gr/syntages/pancakes/
Αυτό που με ενθουσίασε στη συγκεκριμένη ζύμη είναι ότι οι τηγανίτες γίνονται πολύ πολύ αφράτες και δεν θυμίζουν καθόλου τη λαστιχένια υφή που συναντώ συχνά.

(Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί αρχείο με τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες) 

ΥΛΙΚΑ για 8-10 pancakes:
160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ γεμάτο μπείκιν πάουντερ
35γρ ζάχαρη
225ml γάλα φρέσκο
1 αυγό
40γρ ζωικό βούτυρο και λίγο εξτρά για να βουτυρώσουμε το τηγάνι 
2κ.σ λευκό ξύδι (ναι ξύδι μην ξινίζετε τα μούτρα σας!)
1/2 κ.γ σόδα φαγητού
μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε λιώνοντας το βούτυρο ώστε να είναι ρευστό. Απλά το λιώνουμε δεν θέλουμε να κάψει. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα το γάλα.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας και ανακατεύοντας το αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Σε φλιτζάνι βάζουμε τις 2κ.σ ξύδι και κρατώντας το πάνω από το μπολ με τη ζύμη φουσκώνουμε τη σόδα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο μείγμα του χυλού μας.

Μη σας κάνει εντύπωση το ξύδι, βοηθάει στο να φουσκώσει η σόδα και σας εγγυώμαι ότι δεν μυρίζει ΚΑΘΟΛΟΥ στο τελικό αποτέλεσμα. Μη σας πω ότι βοηθάει και στο να μη μυρίσει η ζύμη από το αυγό. 
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε λίγο βούτυρο ίσα να γυαλίσει η επιφάνεια του τηγανιού. Παίρνουμε ποσότητα μισής κουτάλας και αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού.
Δεν απλώνουμε το χυλό σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού όπως όταν κάνουμε κρέπες. Απλά αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού και θα απλώσει λίγο μόνος του και το αποτέλεσμα είναι μια αφράτη στρογγυλή τηγανίτα.
Την πρώτη τηγανίτα την έψησα σε δυνατή φωτιά (στο 8 από τα 9) ενώ στην επόμενη κατέβασα σε μέτρια φωτιά (στο 5 από τα 9). Καταλαβαίνουμε ότι η τηγανίτα είναι έτοιμη να τη γυρίσουμε όταν σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά της και αρχίσουνε να σκάνε.
Τότε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τη γυρνάμε και την ψήνουμε και από την άλλη. Χοντρικά για μπούσουλα σας λέω ότι θέλει περίπου μισό και μισό λεπτό άμα έχει έρθει το τηγάνι σε σωστή θερμοκρασία. Ειδάλλως στο πρώτο γύρισμα ισχύει ότι είναι έτοιμη η τηγανίτα όταν αρχίσουν να σκάνε οι φουσκάλες και στο δεύτερο μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν είναι έτοιμη ελέγχοντας το χρώμα της. Το δικό μου τηγάνι επειδή είναι αντικολλητικό το βουτύρωσα μόνο στην πρώτη τηγανίτα και δεν ξαναχρειάστηκε καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος.  
Μπορείτε να τις σερβίρετε είτε γλυκές είτε αλμυρές ή και τα δύο. Σε όσους δεν αρέσει ο συνδυασμός μια γλυκούτσικιας ζύμης με αλμυρά στοιχεία μπορούν να μην προσθέσουν εξαρχής τα 35γρ ζάχαρης στο χυλό αλλά να ψήσουν τις πρώτες 4-5 τηγανίτες να προσθέσουν στη συνέχεια στο χυλό που απέμεινε 18γρ ζάχαρη να ανακατέψουν ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να συνεχίσουν το ψήσιμο κανονικά. Έτσι θα έχετε μισές τηγανίτες με άγλυκη ζύμη για να τις συνδυάσετε με αλμυρές γεύσεις και μισές γλυκές για τις πραλίνες σας, τις μαρμελάδες σας και τα συναφή.
Αφού τις ψήσετε μπορείτε να δώσετε στις τηγανίτες σας ότι σχήμα θέλετε. Εγώ με τη βοήθεια μιας φόρμας τους έδωσα σχήμα καρδιάς αν και δεν χρειάζεται καν φόρμα για να σχηματίσουμε μια καρδιά.
Με την ίδια φόρμα σχημάτισα και το καρδουλένιο αυγό.
Το μόνο που χρειάζεται για να το πετύχετε είναι να το ψήσετε σε χαμηλή φωτιά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού να κεντράρετε τον κρόκο στη μέση και να μοιράσετε το ασπράδι σε όλο το μήκος της φόρμας. Για να ψηθεί σωστά το αυγό το καπάκωσα πάνω από τη φόρμα και με ένα καπάκι.
Καλή επιτυχία ερωτευμενάκια μου!!!

PANCAKES ΓΙΑ ΔΥΟ.pdf

You Might Also Like

0 σχόλια: